Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(55)
Forma i typ
Książki
(54)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Gry i zabawki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(64)
wypożyczone
(5)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(16)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
(8)
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
(3)
Filia "Niedźwiadek"
(9)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
(2)
Filia "Skorosze"
(17)
Filia "Skorosze" - dzieci
(6)
Filia "Gołąbki"
(6)
Filia "Gołąbki" - dzieci
(2)
Autor
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bone Emily
(2)
Czapski Janusz
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Gertig Henryk
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Reps Arnold
(2)
Abramovitz Janet N
(1)
Adamczak Marek (technolog żywności)
(1)
Aker Rupert
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Allan M
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barbasiewicz Maria
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barsotti Eleonora
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Bolimowska Wiesława
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brown Lester R
(1)
Brown Susan E
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dominik Piotr
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Earle Mary D
(1)
Earle R. L
(1)
Elford Sally
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Flavin Christopher
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Freer Chrissy
(1)
French Hilary F
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Gołębiowski Janusz
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Haigh Rachel (1952- )
(1)
Hamm Michael
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Ibelings Anne
(1)
Jager Katja
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Kos Czesław
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kubica R
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Kämpargård Niklas (1976- )
(1)
Langbein Walter-Jörg
(1)
Liguziński Maciej (1994- )
(1)
Liszyk Katarzyna
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Makowiecka-Siudut Anna
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Matuszak Dagmara (1973- )
(1)
Mazur Marcel
(1)
Michalak Anna
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Muth Jutta
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Nguyen-Kim Mai Thi
(1)
Niehaus-Osterloh Monika
(1)
Ostapowicz Anna
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965-). W dżungli zdrowia
(1)
Pijanowski Eugeniusz
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pokrzywa Piotr
(1)
Polkowska Monika
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Potocki Artur (chemia)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Puhony Karel
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Randall Ronne
(1)
Robinson Vickie
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rulski-Bożek Mateusz
(1)
Rusinà Enrica
(1)
Sapała Marta
(1)
Seweryn Michał
(1)
Sikora Marek (technolog żywności)
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund
(1)
Sośnicka Dorota
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(55)
Język
polski
(55)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(2)
0-5 lat
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura norweska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2583)
Przyjaźń
(1529)
Rodzina
(1480)
Literatura dziecięca polska
(1273)
Tajemnica
(1094)
Żywność
(-)
Miłość
(1040)
Zwierzęta
(982)
Relacje międzyludzkie
(954)
Polska
(920)
Powieść obyczajowa dla młodzieży
(806)
Dziewczęta
(688)
Powieść sensacyjna
(680)
Śledztwo i dochodzenie
(677)
Rodzeństwo
(633)
Powieść psychologiczna
(613)
Zabójstwo
(603)
II wojna światowa (1939-1945)
(581)
Opowiadanie obyczajowe dla dzieci
(573)
Życie codzienne
(566)
Literatura dziecięca angielska
(549)
Policjanci
(519)
Żydzi
(518)
Uczucia
(504)
Dzieci
(495)
Opowiadanie dziecięce polskie
(495)
Nastolatki
(492)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(482)
Sekrety rodzinne
(482)
Powieść historyczna
(481)
Magia
(480)
Powieść francuska
(475)
Literatura polska
(468)
Małżeństwo
(459)
Powieść thriller
(457)
Wychowanie w rodzinie
(452)
Trudne sytuacje życiowe
(440)
Powieść młodzieżowa angielska
(430)
Powieść młodzieżowa polska
(429)
Ludzie a zwierzęta
(414)
Poezja polska
(411)
Psy
(406)
Wybory życiowe
(399)
Boże Narodzenie
(397)
Powieść romans historyczny
(391)
Literatura dziecięca amerykańska
(376)
Osoby zaginione
(370)
Dziennikarze
(357)
Powieść romans
(356)
Powieść przygodowa dla młodzieży
(353)
Relacja romantyczna
(351)
Język polski
(350)
Podróże
(350)
Dziecko
(342)
Przestępczość zorganizowana
(342)
Literatura młodzieżowa polska
(338)
Powieść polska
(333)
Powieść amerykańska
(332)
Wojna 1939-1945 r.
(320)
Pisarze polscy
(315)
Uczniowie
(312)
Polacy za granicą
(309)
Koty
(305)
Samorealizacja
(305)
Powieść niemiecka
(304)
Matki i córki
(296)
Mężczyzna
(296)
Pamiętniki polskie
(292)
Opowiadanie polskie
(290)
Chłopcy
(283)
Literatura młodzieżowa angielska
(282)
Język angielski
(279)
Powieść horror
(277)
Arystokracja
(269)
Przedsiębiorstwo
(266)
Dziadkowie i wnuki
(259)
Wakacje
(258)
Politycy
(256)
Władcy
(250)
Psychologia dziecka
(249)
Powieść angielska
(246)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(241)
Uprowadzenie
(241)
Publicystyka polska
(240)
Prywatni detektywi
(239)
Powieść rosyjska
(235)
Literatura
(231)
Odżywianie
(231)
Duchowość katolicka
(229)
Historia
(228)
Powieść fantastyczna dla młodzieży
(228)
Poszukiwania zaginionych
(226)
Zemsta
(226)
Filozofia
(224)
Śmierć
(222)
Zarządzanie
(221)
Pisarze
(218)
Polityka
(217)
Powieść przygodowa dla dzieci
(217)
Samotność
(217)
Powieść obyczajowa dla dzieci
(216)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(7)
Publikacje dla dzieci
(6)
Poradnik
(5)
Przepisy kulinarne
(4)
Opracowanie
(3)
Podręcznik
(2)
Esej
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry planszowe
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Reportaż polski
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Chemia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
55 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
A co, jeśli wszystko, co wiesz o zdrowym jedzeniu to kłamstwo? Takie pytanie zadał sobie światowej sławy specjalista od odżywiania. Szokujące efekty jego skrupulatnych i w pełni niezależnych od koncernów spożywczych badań znajdziesz w tej łamiącej stereotypy i obnażającej szokujące praktyki książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa żywność, zdrowa kuchnia / Rachel Haigh ; [z niem. przeł. Monika Polkowska]. - Warszawa : "BGW", 1992 (Martin : "Neografia"). - 160 s. : fot. kolor., rys. ; 29 cm.
Tyt. oryg.: "The neal's yard bakery wholefood cookbook" 1986.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U góry okł. : Odpowiednia żywność lekarstwem na najczęstsze choroby i dolegliwości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Frytki, popcorn i naleśniki - bardzo wiele naszych przysmaków pochodzi z wiejskiego gospodarstwa. Pies podwórzowy Misiek nie bardzo może w to uwierzyć. Misiek chce to zbadać - wybierz się z nim na ekscytującą wędrówkę w poszukiwaniu kulinarnych tropów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dietosfera.
Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier? Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także - a może przede wszystkim - informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego. Z książki dowiesz się: jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach, jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności, jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować. Znajdziesz tu także przepisy na podstawowe produkty takie jak masło, jogurt, twaróg czy pieczywo, które możesz przygotować w domu bez użycia konserwantów, barwników i sztucznych dodatków. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Ze "Spiżarni rolnika" dowiesz się, jak planować oraz troszczyć się o swoje uprawy i zbiory. Poznasz tajniki i sposoby przechowywania oraz przerabiania własnych wyrobów, dostaniesz też wskazówki dotyczące upraw warzyw, zbóż, hodowli zwierząt i produkcji mleka. Znajdziesz tez przepisy na przetwory - ajwar, keczup, ogórki kiszone. Dowiesz się, jak suszyć grzyby i zrobić kiełbasę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk źródło opisu: https://pzwl.pl/Antyodzywcze-i-antyzdrowotne-aspekty-zywienia-czlowieka,4841564,p.html
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339.138 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.43 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora i ilustratora na stronie redakcyjnej.
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe. Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. źródło opisu: https://www.znak.com.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samotny banan / Sylwia Majcher ; zilustrowała Anna Ostapowicz. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska Sp. z o.o., 2020. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam Sobie : eko. Poziom 1, Składam Słowa)
(Edukacyjny Egmont)
Duża czcionka.
Na straganie w pudełku leży samotny banan. Jest jeden i nie wygląda już doskonale. Nikt nie chce go kupić. Czy trafi na śmietnik? Składam słowa, pierwszy poziom serii „Czytam sobie”, to wspaniały początek nauki czytania. Proste i zabawne historie są dziełem wybitnych polskich autorów. Opowiadania napisane są krótkimi zdaniami. Bardzo duża czcionka ułatwia czytanie, a zamieszczone po bokach stron wyrazy w ramkach służą do ćwiczenia głoskowania. Ilustracje najlepszych polskich twórców są harmonijnym uzupełnieniem czytanego tekstu. Forma książek zgodna jest z zaleceniami metodyków. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Filia "Gołąbki" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; tł. z wł. Ewa Morka. - Warszawa : Wydawnictwo "Arkady", 2009. - 383, [1] s. : il. kolor. ; 21 cm.
(Leksykon - Arkady)
Tyt. oryg. : Il cibo e la tavola.
Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Centrum Edukacji Dziecięcej)
Jeżeli wszystko chcesz wiedzieć, wszystko zrozumieć, wszystko cię interesuje i zadajesz mnóstwo pytań - oto książka, dzięki której zaspokoisz swoją ciekawość. Ile może udźwignąć dźwig? Dokąd podróżują śmieci? Co łączy samolot i puszkę z napojem? Co łączy patelnię i farbę do malowania ścian? Od kiedy dzieci bawią się lalkami? Skąd się wzięła dętka w rowerze? Tu znajdziesz odpowiedzi na te i na wiele innych pytań. Książka pod patronatem Uniwersytetu im. Adama Mickieiwcza w Poznaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 00 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je : mała historia kuchni / Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. - 63, [1] strona : ilustracje ; 31 cm.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zadziwiające życie owoców : od ananasa do truskawki / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, copyright 2018. - 299, [5] stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 21 cm.
Zadziwiające życie owoców to książka o roli owoców w dziejach ludzi, a zarazem opracowanie, które podważa niektóre ustalenia historyczne. Skoro Amerykę odkryto w 1492 roku, to skąd półtora tysiąca lat wcześniej wzięły się liczne wizerunki ananasów w Italii? Autor rozprawia się nie tylko z faktami z tej „poważnej” historii świata, ale posiłkując się odkryciami archeologicznymi i cytatami z literatury, wyjaśnia zawiłe losy owoców.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej