Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(84)
Forma i typ
Książki
(80)
Poradniki i przewodniki
(12)
Proza
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
E-booki
(3)
Audiobooki
(1)
Gry i zabawki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(92)
wypożyczone
(15)
nieokreślona
(1)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(22)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
(12)
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
(5)
Filia "Niedźwiadek"
(15)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
(5)
Filia "Skorosze"
(21)
Filia "Skorosze" - dzieci
(10)
Filia "Gołąbki"
(12)
Filia "Gołąbki" - dzieci
(6)
Autor
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bone Emily
(2)
Czapski Janusz
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Gertig Henryk
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Lymbery Philip (1965- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nowak Krystian (pisarz)
(2)
Oakeshott Isabel
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Reps Arnold
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Supeł Barbara
(2)
Supeł Barbara. Jadzia Pętelka
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Łuksza Agata
(2)
Abramovitz Janet N
(1)
Adamczak Marek (technolog żywności)
(1)
Aker Rupert
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Allan M
(1)
Anderson Lena
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barbasiewicz Maria
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barsotti Eleonora
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Bolimowska Wiesława
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brown Lester R
(1)
Brown Susan E
(1)
Brunka Marek
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Cebo-Foniok Małgorzata
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
DeTour Adam
(1)
Dominik Piotr
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Earle Mary D
(1)
Earle R. L
(1)
Elford Sally
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Flavin Christopher
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Freer Chrissy
(1)
French Hilary F
(1)
Gameau Damon
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Goreń Michał
(1)
Gołębiowski Janusz
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Gröber Uwe
(1)
Haigh Rachel (1952- )
(1)
Hajduk Malwina
(1)
Hamm Michael
(1)
Heepen Günther H. (1957- )
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hopfer-Gilles Marta (1979- )
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Ibelings Anne
(1)
Jager Katja
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kolasińska Katarzyna
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Kos Czesław
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kubica R
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Kämpargård Niklas (1976- )
(1)
Langbein Walter-Jörg
(1)
Liguziński Maciej (1994- )
(1)
Liszyk Katarzyna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Makowiecka-Siudut Anna
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Mantorska Aleksandra
(1)
Marienborg Irene
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Matuszak Dagmara (1973- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(31)
2010 - 2019
(31)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(34)
Kraj wydania
Polska
(84)
Język
polski
(84)
Odbiorca
Dzieci
(11)
0-5 lat
(7)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(3)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura angielska
(3)
Literatura norweska
(2)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(55)
Odżywianie
(13)
Zdrowe odżywianie
(8)
Żywność prozdrowotna
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Kucharstwo
(5)
Marnotrawstwo żywności
(5)
Kiszenie żywności
(4)
Kultura stołu
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Biotechnologia
(3)
Gospodarka żywnościowa
(3)
Pierniki
(3)
Rolnictwo
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Bary (lokale gastronomiczne)
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Chów zwierząt
(2)
Ciasta
(2)
Dietetyka
(2)
Fast food
(2)
Fermentacja
(2)
Gastronomia
(2)
Gluten
(2)
Jadzia Pętelka (postać fikcyjna)
(2)
Jakość żywności
(2)
Kebab
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Nauka
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Paranauka
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przedmioty użytku codziennego
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Zmiany klimatyczne
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Babeczki i muffiny
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Biblia
(1)
Biochemia
(1)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Chemikalia
(1)
Chleb
(1)
Choroby
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby odzwierzęce
(1)
Cukier
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Detektywi amatorzy
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieci
(1)
Dziewczęta
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Fotografia cyfrowa
(1)
Freeganizm
(1)
Globalne ocieplenie
(1)
Gospodarka materiałowa
(1)
Gospodarka morska
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Głód
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Ideologia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język polski
(1)
Kobieta
(1)
Komunizm
(1)
Kosmetyki
(1)
Koty
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Las
(1)
Lemurowate
(1)
Leśnictwo
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mikroelementy
(1)
Międzynarodowe stosunki gospodarcze
(1)
Monsanto Company
(1)
Młodość
(1)
Nawyki konsumenckie
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Ochrona konsumenta
(1)
Osoby z zaburzeniami psychicznymi
(1)
Owoce
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
2001-
(5)
1989-2000
(4)
1945-1989
(3)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Rzym (Włochy)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(15)
Przepisy kulinarne
(13)
Wydawnictwa popularne
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Publikacje dla dzieci
(6)
Opowiadania i nowele
(5)
Opracowanie
(5)
Broszura
(4)
Książka kucharska
(2)
Podręcznik
(2)
Publicystyka
(2)
Reportaż
(2)
Esej
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry planszowe
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Powieść
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Reportaż polski
(1)
Thriller
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Medycyna i zdrowie
(11)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Biologia
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Ochrona środowiska
(1)
84 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. źródło opisu: nota wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Niedźwiadek"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Gra planszowa
W koszyku
Dzieci kontra rodzice : smaki świata. - Warszawa : Kangur, [2018]. - 1 gra (plansza do gry, 318 pytań, 108 kart, 2 karty pułapki, 2 pionki, 1 kostka) : karton, plastik, tektura, kolor ; w pudełku 6x26x23 cm + instrukcja (2 strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm).
Kaucja zwrotna za wypożyczenie wynosi 20 zł.
Rok wydania według: www.empik.com
Pizza, sushi, curry, wasabi, pyzy i owoc durian - świat jest taki ciekawy! :) Zabawne pytania o smaki i dania z całego świata dostarczą świetnej zabawy, a także pozwolą poznać wiele ciekawostek kulinarnych. Dzieci rywalizują z rodzicami. W grze znajdziecie pytania przygotowane specjalnie dla dzieci i dla rodziców. źródło opisu: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. gry/zabawki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pola piecze / [text & illustrations] Lena Anderson ; przełożyła ze szwedzkiego Agnieszka Stróżyk. - Wydanie pierwsze. - Poznań : Zakamarki, 2023. - [22] strony : ilustracje ; 23 cm.
Lena Anderson, znana czytelnikom Zakamarków z książek Lato Stiny, Rok z Linneą i Linnea w ogrodzie Moneta, to wrażliwa obserwatorka tak ludzi, jak i przyrody. Tym razem portretuje wnuczkę i babcię. Mama odprowadza Polę do babci, u której Pola ma spędzić kilka godzin. Choć trudno jest rozstać się z mamą, babcia ma swoje sposoby, by wnuczka odzyskała humor. Czas minie im bardzo szybko, a przy okazji upieką coś pysznego i Pola zaprosi na poczęstunek swoje pluszaki. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół / Magdalena Pieńkos. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2021. - 192 strony : fotografie ; 25 cm.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadzia Pętelka piecze pierniki / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2021. - [24] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Jadzia Pętelka / Barbara Supeł)
Nadchodzi zima i czas świątecznych przygotowań. W domu Jadzi Pętelki unosi się słodki zapach cynamonu, miodu i lukru. To oznacza tylko jedno – Jadzia piecze pierniki! Pomaga jej w tym tata, który ma pierniczkowe foremki w różnych kształtach – gwiazdki, dzwoneczki, księżyce. Z ciasta powstają prawdziwe cuda. Wystarczy udekorować je lukrem i kolorowymi groszkami. Na Jadzię czeka mnóstwo zabawy, bo przecież pieczenie pierników to taka prosta sprawa. Ale czy na pewno? Z pieczenia małych pierniczków może się zrobić naprawdę duży bałagan! źródło opisu: nota wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I S (1 egz.)
Filia "Skorosze" - dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Filia "Gołąbki" - dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kocia Szajka i fałszerze pierników / Agata Romaniuk ; ilustracje Malwina Hajduk. - Warszawa : Agora SA, copyright 2022. - 114, [6] stron : ilustracje ; 23 cm.
Stanowi część 5. cyklu, część 1. pt.: Kocia Szajka i zagadka zniknięcia śledzi, część 4. pt.: Kocia Szajka i duchy w teatrze.
Emerytowany komisarz policji kot Bibi Lolo nie ma złudzeń – jego kariera dobiegła końca. Brak mu sił, by gonić złodziei po ciemnych zakamarkach Torunia i czaić się na dachach. Kiedy jednak w mieście zaczyna grasować banda zuchwałych fałszerzy pierników, Bibi Lolo rozpoczyna śledztwo. Na pomoc przybywa mu słynna Kocia Szajka, detektywi, którym niestraszna żadna zagadka kryminalna. Czy kotom uda się namierzyć przestępców i ocalić najlepsze pierniki na świecie? źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Filia "Gołąbki" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku / Andreas Viestad ; tłumaczenie Małgorzata Rost. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 267, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 20 cm.
Tytuł oryginału: En middag i Roma - verdenshistorien i et måltid.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Die wichtigsten Nahrungsergänzungsmittel das Plus für Ihre Gesundheit.
W tym przewodniku znajdziesz praktyczne informacje na temat nutraceutyków. Dowiesz się, jak je odpowiednio dawkować, a także świadomie wybierać uwzględniając indywidualne potrzeby i potencjalne skutki uboczne. Autor, ekspert w dziedzinie diety na odporność i oczyszczania organizmu, wyjaśni ci, jak preparaty wzmacniające organizm, w tym naturalne probiotyki, wpływają na poprawę odporności i wspierają dietę przeciwzapalną i oczyszczającą. Omawia również, jak te suplementy diety, w tym witaminy i minerały, pomagają zwalczać stany zapalne oraz wspierają oczyszczanie organizmu. To niezbędna lektura dla osób szukających rzetelnej wiedzy na temat zdrowia i suplementacji. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superżywność czyli Superfoods po polsku / Małgorzata Różańska. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2017. - 249, [7] stron : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
Na okładce: Smaki zdrowia.
Superfoods to żywność, która ma w sobie wysoką zawartość cennych składników, takich jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy, peptydy i białka, wielonasycone kwasy tłuszczowe, koenzymy, jak również błonnik pokarmowy. Na miano superżywności zasługują produkty naturalne, nieprzetworzone, np. nasiona chia, jagody goji czy sok z noni. Ale wśród naszych polskich, rodzimych produktów znajdziemy również wiele superfoods. Małgorzata Różańska jest dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem. W książce Super Żywność, czyli superfoods po polsku pokazuje, że nie trzeba nadwyrężać portfela i szukać po sklepach nieznanych produktów. Aby super się odżywiać można sięgnąć po nasze polskie produkty, które często mamy w naszych lodówkach – produkty z naszych lasów i grządek. źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Jedność Zdrowie)
Tytuł oryginału: Das Heilwissen der Hildegard von Bingen Naturheilmittel, Ernährung & Edelsteine, 2015.
Publikacja zawiera dokładne opisy ponad 40 receptur, pokazujących, jak można samemu przygotować środki lecznicze i na co one pomagają. Ponadto jest opis 12 najważniejszych roślin leczniczych Hildegardy o największym spektrum działania. Ze skarbnicy medycyny Hildegardy przypisano też odpowiednie środki lecznicze dla ponad 60 dolegliwości. Dodatkowo książka zawiera 22 przepisy na pyszne potrawy, które pokazują, co można wyczarować w kuchni w oparciu o wskazówki Hildegardy dotyczące żywienia. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kebabistan : rzecz o polskim daniu narodowym / Krystian Nowak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyka Polityczna, copyright 2020. - 213, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
(Nie-Fikcja)
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebaba? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie. Książka zilustrowana została zdjęciami Jakuba Szafrańskiego. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Tytuł z ekranu tytułowego.
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebaba? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie. Książka zilustrowana została zdjęciami Jakuba Szafrańskiego. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. EBOOK (1 egz.)
Audiobook
E-book
CD
W koszyku
W królestwie monszatana / Marcin Rotkiewicz. - Warszawa : Fundacja Edukacji Nowoczesnej, 2020. - 1 CD : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
(Książka dla Każdego)
„Genetyczni mutanci”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują je ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. To książka dla tych, którzy chcą wiedzieć, jak powstają pseudonaukowe teorie i czy naprawdę jest się czego bać. źródło opisu: https://lubimyczytac.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CD (1 egz.)
Książka
W koszyku
Istnieje zależność między tym, co jemy i kiedy jemy, a naszym samopoczuciem i walką z niektórymi chorobami. Jedną z większych uciążliwości naszych czasów jest z pewnością stres, który odczuwamy już od najmłodszych lat. Najpierw w szkole, potem w pracy i życiu prywatnym. Oczywiście możemy sięgać po poradę terapeuty czy psychologa, szukać technik relaksacyjnych, które zmniejszą nasze napięcie, a w sytuacjach ostatecznych zaaplikować odpowiednie leki, jednak w tym wszystkim warto pamiętać, że jesteśmy tym, co jemy, i że możemy zmienić bardzo dużo, wdrażając do naszego jadłospisu właściwe produkty. Jakie? Na to pytanie cierpliwie i sumiennie odpowie właśnie ta książka. Pełna prostych przepisów na każdy dzień, które możemy wykorzystać, przygotowując posiłek dla siebie i swoich bliskich, może stać się początkiem wielkiej zmiany. źródło opisu: materialy wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Zdrowa i naturalna kuchnia na co dzień.
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowskąto kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt. W tym roku zatroszcz się o swoje zdrowie i postaw na kiszonki! źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej