Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(169)
Forma i typ
Książki
(164)
Poradniki i przewodniki
(153)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
E-booki
(4)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(146)
wypożyczone
(50)
nieokreślona
(19)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(36)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
(46)
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
(6)
Filia "Niedźwiadek"
(26)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
(1)
Filia "Skorosze"
(45)
Filia "Skorosze" - dzieci
(3)
Filia "Gołąbki"
(40)
Filia "Gołąbki" - dzieci
(1)
Filia "Szamoty"
(11)
Autor
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(11)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(6)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(6)
Dąbrowska Beata Anna
(5)
Dąbrowska Ewa (internista)
(4)
Lewandowska Anna (1988- )
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(3)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Bosacka Katarzyna
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(2)
Kalugina-Bulka Solvita
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Korkosz Michał
(2)
Kurowska Ewa (dietetyk)
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Nosek Milena
(2)
Nowak Krystian (pisarz)
(2)
Pająk Zofia
(2)
Płaczek Paweł
(2)
Szydłowska Barbara (1982- )
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Abeler Evi
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Al-Hatlani Alana
(1)
Allinson Kate
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anger Joanna
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Art Piotr
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Aujla Rupy
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bawolska Lidia
(1)
Bellocq Juliette
(1)
Berghoff Maggie
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borucka Beata (1961- )
(1)
Bourgeois Laurent (1968- )
(1)
Brunka Marek
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Bukowczan Jakub
(1)
Bulkowska-Gottschling Beata
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Carmel Molly
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czarnecka Nina
(1)
Czernik Renata
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
DeTour Adam
(1)
Dobrzańska Aleksandra
(1)
Donovan Robin
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dudka Tetâna
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dushar Marianna
(1)
Dymek Marta
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Dzikiewicz-Polak Magdalena
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Eastwood Harry
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Erskine Gizzi
(1)
Featherstone Kay
(1)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Gajewska-Okonek Monika
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gintrowska Katarzyna
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Greger Michael H
(1)
Guha Sushovan
(1)
Górecka Dominika
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Harris Victoria Wall‏
(1)
Heatherwick Elena
(1)
Heepen Günther H. (1957- )
(1)
Henley Sal
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hopfer-Gilles Marta (1979- )
(1)
Ida Akiko
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jagodziński Andrzej Sławomir (1954- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(134)
2010 - 2019
(34)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(163)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(168)
Ukraina
(1)
Język
polski
(168)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(11)
6-8 lat
(10)
9-13 lat
(10)
Rodzice
(2)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Kobieta
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Literatura angielska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(60)
Potrawy dietetyczne
(21)
Dieta odchudzająca
(13)
Leczenie dietą
(12)
Dietetyka
(11)
Kuchnia wegańska
(10)
Kuchnia wegetariańska
(10)
Kuchnia polska
(9)
Potrawy dla dzieci
(9)
Insulinooporność
(8)
Kucharstwo
(8)
Dieta niskowęglowodanowa
(7)
Kultura stołu
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Kuchnia regionalna
(6)
Odżywianie
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Zupy
(6)
Ciasta
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Posiłki na wynos
(5)
Potrawy szybkie i łatwe
(5)
Warzywa
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Odchudzanie
(4)
Przyprawy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Życie codzienne
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Dieta oczyszczająca
(3)
Fast food
(3)
Hormony
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Mięso
(3)
Owoce
(3)
Potrawy
(3)
Stres
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Żywność
(3)
Ajurweda
(2)
Bary (lokale gastronomiczne)
(2)
Brzuch
(2)
Chleb
(2)
Choroby ludzi
(2)
Chwasty
(2)
Cukier
(2)
Cukrzyca
(2)
Desery
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta pH
(2)
Dieta pudełkowa
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Fermentacja
(2)
Gastronomia
(2)
Gotowanie
(2)
Kalugina-Bulka, Solvita
(2)
Kebab
(2)
Kobieta
(2)
Koktajle
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia ukraińska
(2)
Kuchnie świata
(2)
Kulinaria
(2)
Lunch
(2)
Nadwaga
(2)
Odporność
(2)
Otyłość brzuszna
(2)
Otyłość dzieci i młodzieży
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Rodzina
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Wielokulturowość
(2)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność wygodna
(2)
Agroturystyka
(1)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Artretyzm
(1)
Autyzm
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby prostaty
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby wątroby
(1)
Cykl miesiączkowy
(1)
Czosnek
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
1901-2000
(10)
2001-
(8)
1989-2000
(6)
1945-1989
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Japonia
(2)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mołdawia
(1)
Rumunia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Ukraina
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(111)
Poradnik
(78)
Publikacja bogato ilustrowana
(74)
Książka kucharska
(68)
Opracowanie
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(5)
Reportaż
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Autobiografia
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Jadłospis
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Żywienie chorych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1512)
Edukacja i pedagogika
(772)
Socjologia i społeczeństwo
(571)
Medycyna i zdrowie
(505)
Psychologia
(459)
Kulinaria
(169)
Hobby i czas wolny
(395)
Biologia
(391)
Religia i duchowość
(386)
Kultura i sztuka
(364)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(280)
Rozwój osobisty
(240)
Podróże i turystyka
(200)
Literaturoznawstwo
(190)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(159)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(157)
Etnologia i antropologia kulturowa
(142)
Nauka i badania
(114)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(113)
Językoznawstwo
(107)
Kultura fizyczna i sport
(106)
Geografia i nauki o Ziemi
(95)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(92)
Informatyka i technologie informacyjne
(87)
Fizyka i astronomia
(77)
Inżynieria i technika
(65)
Ochrona środowiska
(65)
Praca, kariera, pieniądze
(62)
Filozofia i etyka
(60)
Styl życia, moda i uroda
(60)
Zarządzanie i marketing
(59)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(57)
Media i komunikacja społeczna
(49)
Rolnictwo i leśnictwo
(34)
Dom i ogród
(33)
Architektura i budownictwo
(32)
Transport i logistyka
(29)
Matematyka
(28)
Chemia
(19)
Archeologia
(15)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
169 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia polska bez pszenicy : ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów / Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska. - Wrocław : Bukowy Las, copyright 2014. - 366, [2] strony, [16] strony tablic : ilustracje ; 21 cm.
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie innego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Niedźwiadek"
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna sprawa : prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw / Dominika Targosz. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2023. - 254, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Książka Dominiki Targosz - ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change - to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, ale też nauczyć się je samemu kreować. Znajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód. Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Na podstawie serii emitowanej w TVN Style.
Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami. Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów oraz szczegółowy przewodnik dietetyczny po warzywach, owocach, mięsach i przetworach mącznych. Przeprowadź "rewolucję na talerzu"! źródło opisu: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Szamoty"
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co Ci leży na sercu : dieta w chorobach układu krążenia / Ewa Trusewicz - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2021. - 254, [2] strony : fotografie, ilustracje, portret ; 22 cm.
(Zdrowe zdrowie)
(Smaki Zdrowia)
Na okładce: Najnowsze badania obalają mity o nadciśnieniu i miażdżycy ; smaki zdrowia.
Książka Ewy Trusewicz „Co Ci leży na sercu? Dieta w chorobach układu krążenia” nie jest kolejnym poradnikiem o tym, jak należy odżywiać się w miażdżycy. Dzięki niej zrozumiesz, co się dzieje w Twoim organizmie. Przekonasz się, dlaczego niektóre „złote rady” idą na skróty i mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Autorka, dietetyk kliniczny, zbiera w książce wiedzę medyczną opartą na faktach i dowodach, a nie na przypuszczeniach. Na czym polega mit „złego” i „dobrego” cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Na okładce: Bestseller "Sunday Timesa".
Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The low-FODMAP diet for beginners.
Dieta FODMAP to łatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymi chorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols ‒ fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). Pozwala ona zapanować nad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia. Książka zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka. Autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie w głowie : odżywianie przez świadome gotowanie / Ullenka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Luna, 2023. - 346, [6] stron : ilustracje ; 25 cm.
Zdrowie w głowie wprowadzi Cię w tajniki bezśluzowego stylu odżywiania – metody Ullenki polegającej na oczyszczaniu i regeneracji organizmu w drodze do odbudowy zdrowia. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów, propozycję jadłospisu oraz materiały na temat łączenia pokarmów, które stanowią alfabet żywieniowy. Dowiesz się, jak poprawnie łączyć ze sobą składniki pokarmowe, dlaczego jest to takie ważne i kiedy skutecznie działa. Dzięki tej książce poszerzysz swoją świadomość na temat własnego ciała i umysłu oraz będziesz mieć pod ręką zbiór receptur na każdą okazję. Nauczysz się jak w korzystny dla zdrowia sposób spełnić każdą swoją kulinarną zachciankę. Jeśli szukasz sposobu na trwałą zmianę, a nie jedynie diety, wypróbuj przepisy Ullenki. To styl życia, który poprzez lekkość i prostotę odżywiania pomoże Ci przywrócić równowagę i obudzić Twoją świadomość. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ketołatwizna : gotuj dla całej rodziny i chudnij / Michał i Paulina Warchała. - Bielsko-Biała : Pascal, 2024. - 287, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Czy można gotować dla całej rodziny, będąc na keto? Tak! Nawet wtedy, kiedy tylko ty jesteś na diecie. Nie musisz planować codziennie kilku posiłków i gotować dwóch różnych obiadów - przepisy z tej książki z łatwością dopasujesz do potrzeb innych domowników! Chcesz stracić zbędne kilogramy? Szukasz przepisów bez dodatku cukru, mąki pszennej lub glutenu? A może po prostu lubisz dobrą, zdrową kuchnię i poszukujesz przepisów na wartościowe potrawy? Michał i Paulina Warchała udowadniają, że dieta ketogeniczna jest prosta i łatwo dostępna, a każdy może wyciągnąć z niej coś dla siebie! źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Istnieje zależność między tym, co jemy i kiedy jemy, a naszym samopoczuciem i walką z niektórymi chorobami. Jedną z większych uciążliwości naszych czasów jest z pewnością stres, który odczuwamy już od najmłodszych lat. Najpierw w szkole, potem w pracy i życiu prywatnym. Oczywiście możemy sięgać po poradę terapeuty czy psychologa, szukać technik relaksacyjnych, które zmniejszą nasze napięcie, a w sytuacjach ostatecznych zaaplikować odpowiednie leki, jednak w tym wszystkim warto pamiętać, że jesteśmy tym, co jemy, i że możemy zmienić bardzo dużo, wdrażając do naszego jadłospisu właściwe produkty. Jakie? Na to pytanie cierpliwie i sumiennie odpowie właśnie ta książka. Pełna prostych przepisów na każdy dzień, które możemy wykorzystać, przygotowując posiłek dla siebie i swoich bliskich, może stać się początkiem wielkiej zmiany. źródło opisu: materialy wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : 27 przepisów : zima / w opracowaniu Marzeny Wieczorek ; ilustrowała Katarzyna Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2022/2023. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Na okładce: Kulinarne uroki zimy.
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki – gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków. Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać! Właśnie zimą kupujemy aromatyczne i świeże (!) cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie: Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo SQN, 2020. - 487, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: The way we eat now: strategies for eating in a word of change.
Na książce nr ISBN zapisany bez łączników oddzielających.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat - ta książka jest dla Ciebie. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak odkryto kawę? Gdzie jest jej ojczyzna? Kto oszalał na jej punkcie i czemu zawdzięcza globalny sukces? Książka zabiera w podróż do kresu kawowego poznania, za którym pozostaje już tylko znów ją skosztować. źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 633 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Havel od kuchni / Michael Žantovský ; przełożył Andzrej S. Jagodziński. - Wydanie I. - Wrocław : Wydawnictwo Afera, 2020. - 193, [14] stron : fotografie, portrety, faksymilia ; 27 cm.
Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest „awokadowa ręka”, którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania, o jakich frykasach marzył w więzieniu i dlaczego nigdy nie doszło do konsumpcji hrabalowskiego faszerowanego wielbłąda – ta książka jest dla Was. Jeśli nie jesteście tego wszystkiego ciekawi, ale lubicie gotować, interesuje Was kuchnia czeska i ogólnie dobra kuchnia – ta książka jest dla Was. Jeśli nie macie poczucia humoru lub nie rozumiecie, dlaczego w latach siedemdziesiątych obywatel bloku wschodniego nie miał jak dodać limonki do guacamole – ta książka nie jest dla Was. Havel od kuchni to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu niż obecnie. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta – który był też cenionym i zapalonym kucharzem – okrasił anegdotami i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i bliski współpracownik Michael Žantovský. źródło opisu: nota wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Obudź wewnętrznego lekarza!
Odporność organizmu zawsze była ważna, ale nigdy nie potrzebowaliśmy jej tak bardzo jak w czasach globalnej pandemii. Przekonaj się, że nóż i widelec są najlepszymi narzędziami do odzyskania zdrowia i dobrej energii. Dzięki autorskiemu programowi regeneracji immunologicznej Marka Zaremby pokonasz przewlekłe zmęczenie i odzyskasz upragnioną koncentrację. Zbuduj pełną odporność organizmu – 7 filarów odporności w ciągu 7 tygodni! W tej książce znajdziesz nie tylko 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania, ale przede wszystkim otrzymasz praktyczne rozwiązania, które będą podstawą nowego, pełnego energii życia. Dowiesz się, jak rozkodować jedzenie, które podkrada w ciągu dnia twoją energię, jak wzmocnić trawienie, odbudować florę jelitową, uzdrowić organizm z pomocą skutecznej detoksykacji, poprawić sen, jak wyleczyć ukryte infekcje, obniżyć poziom stresu w życiu codziennym i jak rozsądnie stosować suplementację. Dowiesz się również, jak włączyć antywirusową tarczę, aby twój organizm skutecznie walczył z wirusami! Najwyższy czas na: skuteczny detoks, szczelne jelita, dobry sen, udane relacje, smaczną i zdrową dietę, regularną aktywność, skuteczną mineralizację organizmu. źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuj i chudnij szybko & łatwo to kolejna propozycja z lubianej serii „Gotuj i chudnij” dla miłośniczek smacznego, zdrowego i niskokalorycznego jedzenia. Dla wszystkich tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy na dobre, znajdą w świeżej różowej odsłonie ponad 100 nowych przepisów. Poradniki Gotuj i chudnij to coś więcej niż książki kucharskie - to przewodniki po zdrowym stylu życia! Druga część serii prezentuje 100 zupełnie nowych przepisów potraw na śniadania, lunche, desery, a nawet niepowstrzymane napady głodu. źródło opisu: www.empik.com
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Szamoty"
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete acid reflux diet plan : easy meal & plans recipes to heal GERD and LPR.
Stosowanie diety na refluks i wdrożenie zasad zdrowego odżywiania z tym poradnikiem jest niezwykle proste. Autorka, specjalistka z zakresu leczenia zakwaszenia organizmu i chorób jelit, przygotowała specjalną terapię, opartą na 3 planach posiłków. Wprowadzisz zmiany w swojej kuchni i skutecznie pokonasz stany zapalne układu trawiennego. Nauczysz się, jak radzić sobie z przyczynami refluksu i zgagi, stosując ponad 100 przepisów na pyszne dania. Wszystkie potrawy mają na celu złagodzenie objawów GERD i LPR, w tym bólu w klatce piersiowej, duszności, kaszlu i innych. Pokonasz choroby układu pokarmowego i przywrócisz zdrowie i dobre samopoczucie. Skutecznie zatrzymaj refluks dietą. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
190 dań do pudełka : insulinoodporność : proste smaczne z niskim IG / Joanna Zielewska. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2021. - 157, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Druk dwuszpaltowy.
Na okładce: dieta w domu i na wynos.
Praktyczny przewodnik po diecie dla osób z insulinoopornością. Znajdziemy w nim ponad 190 przepisów na smaczne i zbilansowane dania, które można zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. To kompletny i starannie przygotowany jadłospis na 4 tygodnie. Poza przepisami zawiera sprytne wskazówki jak dzięki diecie minimalizować dolegliwości i poprawiać samopoczucie. W środku także propozycje dań stworzone specjalnie dla panów. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na kondycję, figurę oraz nastrój? O czym powinien wiedzieć przeciętny zjadacz chleba, a także kasz, makaronów i innych produktów, których głównym składnikiem są węglowodany? W książce znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytanie oraz przygotowaną przez dietetyka zbilansowaną dietę na 4 tygodnie: śniadania, obiady, kolacje i przekąski do wyboru. A dodatkowo tygodniowe menu dla dwojga i domowe ciasta -wszystko z niskim indeksem glikemicznym. źródło opisu: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U góry okładki: Dieta w domu i na wynos.
Żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi – w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. W porę zdiagnozowana, a potem sumiennie leczona i kontrolowana przez lekarza, a na co dzień „rozpieszczana” dobrą dietą, daje się wyciszyć. Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 przepisów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Twoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów. źródło opisu: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność : 28 dni na talerzu / Joanna Zielewska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o., 2023. - 159 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: gotowe menu, proste przepisy.
Na okładce: Waga w dół, energia w górę, lepsze wyniki badań.
Za dużo kilogramów, a za mało energii, której po zjedzeniu śniadania czy obiadu wcale nie mamy więcej. Przeciwnie - oczy się zamykają, a organizm nadal domaga się czegoś konkretnego, a jeszcze lepiej słodkiego. Do tego bóle głowy i rozdrażnienie bez wyraźnej przyczyny, albo zmęczenie, które potrafi zaskoczyć o różnych porach dnia, nawet zaraz po wstaniu z łóżka. Takie objawy zwykle skłaniają do robienia badań. Często pokazują one to samo: Insulinooporność. Insulinooporność jest poważnym zaburzeniem, które nie pozwala komórkom organizmu czerpać energii z posiłków. To co jemy, odkłada się w tkance tłuszczowej, a mięśnie i inne narządy pozostają głodne. Odpowiednio ułożona dieta to jedyny sposób, by uporać się z insulinoopornością. Jeśli potraktujemy sprawę serio, to już po kilku dniach wróci dobre samopoczucie, a po miesiącu metabolizm znów będzie po naszej stronie - mniej kilogramów i więcej energii to dopiero początek pozytywnych zmian. Książka „Insulinooporność. 28 dni na talerzu” to jadłospis na cztery tygodnie, posiłki łatwe do przygotowania i podpowiedzi, które pokażą co i jak jeść, by problem zniknął i nie powrócił. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej