Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(22)
Forma i typ
Książki
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Audiobooki
(1)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(28)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(4)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
(2)
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
(1)
Filia "Niedźwiadek"
(4)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
(1)
Filia "Skorosze"
(9)
Filia "Skorosze" - dzieci
(1)
Filia "Gołąbki"
(6)
Filia "Gołąbki" - dzieci
(1)
Filia "Szamoty"
(1)
Autor
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Loreau Dominique
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Waśko-Bongiraud Angelina
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Babunashvili Vaho
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbasiewicz Maria
(1)
Bellocq Juliette
(1)
Booth Michael
(1)
Dziewit-Meller Anna (1981- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jakubowska Justyna
(1)
Jeż Agnieszka (filolog)
(1)
Jurksztowicz Anna (1963-)
(1)
Karaszewski Zbigniew. (1954- )
(1)
Kochiashvili Zurab
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Meller Marcin (1968- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Polak Radek
(1)
Poon Rick
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Różycka Zofia
(1)
Sakai Sonoko (1955- )
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Varsimašvili Marina
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Wołkanowska Genowefa
(1)
Wołkanowska-Kołodziej Ewa (1983- )
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura norweska
(1)
Temat
Kobieta
(2582)
Przyjaźń
(1531)
Rodzina
(1480)
Literatura dziecięca polska
(1273)
Tajemnica
(1094)
Kultura stołu
(-)
Miłość
(1040)
Zwierzęta
(982)
Relacje międzyludzkie
(954)
Polska
(920)
Powieść obyczajowa dla młodzieży
(806)
Dziewczęta
(688)
Powieść sensacyjna
(680)
Śledztwo i dochodzenie
(677)
Rodzeństwo
(633)
Powieść psychologiczna
(613)
Zabójstwo
(603)
II wojna światowa (1939-1945)
(581)
Opowiadanie obyczajowe dla dzieci
(573)
Życie codzienne
(566)
Literatura dziecięca angielska
(549)
Policjanci
(519)
Żydzi
(518)
Uczucia
(504)
Dzieci
(496)
Opowiadanie dziecięce polskie
(495)
Nastolatki
(492)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(482)
Sekrety rodzinne
(482)
Powieść historyczna
(481)
Magia
(480)
Powieść francuska
(475)
Literatura polska
(468)
Małżeństwo
(459)
Powieść thriller
(457)
Wychowanie w rodzinie
(452)
Trudne sytuacje życiowe
(440)
Powieść młodzieżowa angielska
(430)
Powieść młodzieżowa polska
(429)
Ludzie a zwierzęta
(415)
Poezja polska
(411)
Psy
(407)
Wybory życiowe
(398)
Boże Narodzenie
(397)
Powieść romans historyczny
(391)
Literatura dziecięca amerykańska
(376)
Osoby zaginione
(370)
Dziennikarze
(357)
Powieść romans
(356)
Powieść przygodowa dla młodzieży
(353)
Podróże
(351)
Relacja romantyczna
(351)
Język polski
(350)
Dziecko
(342)
Przestępczość zorganizowana
(342)
Literatura młodzieżowa polska
(338)
Powieść polska
(333)
Powieść amerykańska
(332)
Wojna 1939-1945 r.
(320)
Pisarze polscy
(315)
Uczniowie
(312)
Polacy za granicą
(309)
Koty
(305)
Samorealizacja
(305)
Powieść niemiecka
(304)
Matki i córki
(296)
Mężczyzna
(296)
Pamiętniki polskie
(292)
Opowiadanie polskie
(290)
Chłopcy
(285)
Literatura młodzieżowa angielska
(282)
Język angielski
(279)
Powieść horror
(277)
Arystokracja
(269)
Przedsiębiorstwo
(266)
Dziadkowie i wnuki
(259)
Wakacje
(258)
Politycy
(256)
Władcy
(250)
Psychologia dziecka
(249)
Powieść angielska
(246)
Uprowadzenie
(242)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(241)
Publicystyka polska
(240)
Prywatni detektywi
(239)
Powieść rosyjska
(235)
Literatura
(231)
Odżywianie
(231)
Duchowość katolicka
(229)
Historia
(228)
Powieść fantastyczna dla młodzieży
(228)
Poszukiwania zaginionych
(226)
Zemsta
(226)
Filozofia
(224)
Śmierć
(222)
Zarządzanie
(221)
Pisarze
(218)
Polityka
(217)
Powieść przygodowa dla dzieci
(217)
Samotność
(217)
Powieść obyczajowa dla dzieci
(216)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(5)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Gruzja
(1)
Japonia
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
Opracowanie
(5)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Antologia
(1)
Esej
(1)
Felieton polski
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż angielski
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Historia
(7)
Kulinaria
(7)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bieguny.)
Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich unikatowa kuchnia, niestroniąca od takich dań, jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka, jest niedoceniana w Europie, gdzie jedynym jej symbolem pozostaje sushi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gaumardżos! : opowieści z Gruzji / Anna Dziewit-Meller, Marcin Meller. - Warszawa : Świat Książki, 2011. - 1 CD (8 godz. 3 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Pełne wydanie na podstawie edycji książkowej 2011 r.
To jest Gruzja! Pełna smaków, zapachów, wyjątkowej muzyki, iście bajkowych krajobrazów, niezwykłych i życzliwych ludzi, niezliczonych anegdot towarzyskich. W tą niezwykłą podróż zabierają nas autorzy Anna Dziewit-Meller i Marcin Meller. Opowiadają jak podróżowali od gór po morskie wybrzeża, biesiadowali podczas tradycyjnych uczt, rozmawiali o radościach i kłopotach... Opowiadają o tym skąd w Gruzinach głęboko zakorzeniona duma? Jak radzą sobie kobiety w świecie macho? Na czym polega tamtejszy nienachalny stosunek do punktualności? Gaumardżos jest o „radości życia i sztuce świętowania”, ale mnóstwo w niej gruzińskiej współczesności i historii, naznaczonej m.in. okrutną wojną na Kaukazie. źródło opisu: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CD (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
IQuchnia czyli Jak inteligentnie jeść i pić / Anna Jurksztowicz. - Warszawa : Edipresse Polska, 2016. - 238, [2] s. : il. kolor. ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Tytuł z ekranu tytułowego.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. EBOOK (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2021. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Przewodnik kulinarny uhonorowany prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Dziewiętnaście regionów Włoch i ich przysmaki w jednej książce! Fantastyczna podróż do skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju – od Friulii i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – przybliżając nam właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii. źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "L'art de la frugalité et de la volupté" 2009.
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "L'art de la frugalité et de la volupté" 2009.
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Smaki dwudziestolecia to kolejna książka z serii wydań albumowych z unikatowymi, wcześniej niepublikowanymi zdjęciami, dotycząca obyczajów i życia w Drugiej Rzeczypospolitej.Autorka pisze o modnych luksusowych restauracjach Warszawy, Lwowa, Krakowa, kawiarniach literackich i kabaretach, a także podmiejskich spelunkach i wiejskich gospodach. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych oraz wiejskich jarmarkach, a także o słynnych smakoszach (jak choćby Franciszek Fiszer). Niewątpliwym atutem książki są liczne anegdoty, fragmenty wspomnień, listów, a także czarno-białe i kolorowe ilustracje, których wyboru dokonał Jan Łoziński.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podaje się Kraków od kuchni. Nic dziwnego, skoro Makłowicz to ten od "Podróży kulinarnych" (TVP 2), miłośnik gastronomii i bywalec szynków, a Mancewicz w niczym mu nie ustępuje. Nawet przewyższa wzrostem. Te dwie figury, już jako dwie figurki narysowane przez Andrzeja Zarębę (ilustratora krakowskiego dodatku "Gazety Wyborczej"), oprowadzają po krakowskich lokalach, hotelach i tajemniczych zaułkach, utrzymując, jakoby Kraków pełen był duchów przeszłości i ciągle inspirował nienawykłych do jego piękna przybyszy. Miejsca, które warto odwiedzić, odszukasz na pięknej mapie wsuwanej pod okładkę tego niecodziennego dzieła. To książka dla tych, którzy mają już dosyć "suchych" przewodników nie oddających atmosfery opisywanego miasta. Ten oddaje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na stronie 2. i 3. okładki.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia "Gołąbki" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej Drogi przez mąkę, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek”. Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań. źródło opisu: nota wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ak wiadomo, dobry ramen trudniej znaleźć niż prawdziwą miłość. Kto raz spróbował kuchni japońskiej, ten wie, że nie tylko wywraca ona kulinarny świat do góry nogami, ale także daje szczęście. Jeśli kochasz eksperymenty i różnorodność, najlepsze miejsce z japońskim jedzeniem znajdziesz w swoim domu! Nie potrzebujesz skomplikowanych produktów ani doświadczenia. Sonoko Sakai to ceniona i skuteczna nauczycielka kuchni japońskiej. Swoją filozofię gotowania opiera na pięciu zasadach: świeżość, sezonowość, prostota, piękno i oszczędzanie. W tej książce dzieli się zarówno kulinarnymi tajemnicami, jak i 160 pomysłami na gotowe dania. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia "Szamoty"
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku / Andreas Viestad ; tłumaczenie Małgorzata Rost. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 267, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 20 cm.
Tytuł oryginału: En middag i Roma - verdenshistorien i et måltid.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej