Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(84)
Forma i typ
Książki
(80)
Poradniki i przewodniki
(12)
Proza
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
E-booki
(3)
Audiobooki
(1)
Gry i zabawki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(92)
wypożyczone
(15)
nieokreślona
(1)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(22)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
(12)
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
(5)
Filia "Niedźwiadek"
(15)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
(5)
Filia "Skorosze"
(21)
Filia "Skorosze" - dzieci
(10)
Filia "Gołąbki"
(12)
Filia "Gołąbki" - dzieci
(6)
Autor
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bone Emily
(2)
Czapski Janusz
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Gertig Henryk
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Lymbery Philip (1965- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nowak Krystian (pisarz)
(2)
Oakeshott Isabel
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Reps Arnold
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Supeł Barbara
(2)
Supeł Barbara. Jadzia Pętelka
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Łuksza Agata
(2)
Abramovitz Janet N
(1)
Adamczak Marek (technolog żywności)
(1)
Aker Rupert
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Allan M
(1)
Anderson Lena
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barbasiewicz Maria
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barsotti Eleonora
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Bolimowska Wiesława
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brown Lester R
(1)
Brown Susan E
(1)
Brunka Marek
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Cebo-Foniok Małgorzata
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
DeTour Adam
(1)
Dominik Piotr
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Earle Mary D
(1)
Earle R. L
(1)
Elford Sally
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Flavin Christopher
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Freer Chrissy
(1)
French Hilary F
(1)
Gameau Damon
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Goreń Michał
(1)
Gołębiowski Janusz
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Gröber Uwe
(1)
Haigh Rachel (1952- )
(1)
Hajduk Malwina
(1)
Hamm Michael
(1)
Heepen Günther H. (1957- )
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hopfer-Gilles Marta (1979- )
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Ibelings Anne
(1)
Jager Katja
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kolasińska Katarzyna
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Kos Czesław
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kubica R
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Kämpargård Niklas (1976- )
(1)
Langbein Walter-Jörg
(1)
Liguziński Maciej (1994- )
(1)
Liszyk Katarzyna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Makowiecka-Siudut Anna
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Mantorska Aleksandra
(1)
Marienborg Irene
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Matuszak Dagmara (1973- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(31)
2010 - 2019
(31)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(34)
Kraj wydania
Polska
(84)
Język
polski
(84)
Odbiorca
Dzieci
(11)
0-5 lat
(7)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(3)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura angielska
(3)
Literatura norweska
(2)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(55)
Odżywianie
(13)
Zdrowe odżywianie
(8)
Żywność prozdrowotna
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Kucharstwo
(5)
Marnotrawstwo żywności
(5)
Kiszenie żywności
(4)
Kultura stołu
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Biotechnologia
(3)
Gospodarka żywnościowa
(3)
Pierniki
(3)
Rolnictwo
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Bary (lokale gastronomiczne)
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Chów zwierząt
(2)
Ciasta
(2)
Dietetyka
(2)
Fast food
(2)
Fermentacja
(2)
Gastronomia
(2)
Gluten
(2)
Jadzia Pętelka (postać fikcyjna)
(2)
Jakość żywności
(2)
Kebab
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Nauka
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Paranauka
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przedmioty użytku codziennego
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Zmiany klimatyczne
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Babeczki i muffiny
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Biblia
(1)
Biochemia
(1)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Chemikalia
(1)
Chleb
(1)
Choroby
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby odzwierzęce
(1)
Cukier
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Detektywi amatorzy
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieci
(1)
Dziewczęta
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Fotografia cyfrowa
(1)
Freeganizm
(1)
Globalne ocieplenie
(1)
Gospodarka materiałowa
(1)
Gospodarka morska
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Głód
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Ideologia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język polski
(1)
Kobieta
(1)
Komunizm
(1)
Kosmetyki
(1)
Koty
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Las
(1)
Lemurowate
(1)
Leśnictwo
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mikroelementy
(1)
Międzynarodowe stosunki gospodarcze
(1)
Monsanto Company
(1)
Młodość
(1)
Nawyki konsumenckie
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Ochrona konsumenta
(1)
Osoby z zaburzeniami psychicznymi
(1)
Owoce
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
2001-
(5)
1989-2000
(4)
1945-1989
(3)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Rzym (Włochy)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(15)
Przepisy kulinarne
(13)
Wydawnictwa popularne
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Publikacje dla dzieci
(6)
Opowiadania i nowele
(5)
Opracowanie
(5)
Broszura
(4)
Książka kucharska
(2)
Podręcznik
(2)
Publicystyka
(2)
Reportaż
(2)
Esej
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry planszowe
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Powieść
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Reportaż polski
(1)
Thriller
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Medycyna i zdrowie
(11)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Biologia
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Ochrona środowiska
(1)
84 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Wielka Księga Wiedzy)
(Wielka Księga Wiedzy)
,,Skąd się bierze jedzenie?" to wielka księga wiedzy o nasionach. Dowiesz się z niej, która roślina potrzebuje wiatru aby wyrosła, która rośnie w ciemności, a która tylko pod wodą. Poznaj rośliny i ich owoce, sposoby sadzenia i wyrastania. Odkryjesz, jak i dlaczego Twoje jedzenie wyrasta z ziemi. źródło opisu: https://czytam.pl/k,ks_739033,Wielka-ksiega-wiedzy-Bone-Emily.html
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora i ilustratora na stronie redakcyjnej.
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe. Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W dżungli zdrowia / Beata Pawlikowska ; t. 4)
Czasem myślę, że ludzkość w naszej części świata zatraciła się w pogoni za zyskiem. Wyprzedała wszystkie swoje diamenty, w zamian przyjmując tanie, plastikowe paciorki w hurtowych ilościach. Prawda zagubiła się w dżunglach bilansów zysków i strat. A my zostaliśmy w dżungli śmieci, na które ciągle ktoś nakleja kolorowe nalepki, żeby je lepiej sprzedać. Soki owocowe w kartonach, kremy przeciwsłoneczne z filtrem, przemysłowe hodowle mięsa, suplementy diety, syrop glukozowo-fruktozowy, biały cukier, aspartam, glutaminian sodu, oleje roślinne, alkohol, margaryna. Witaj w świecie wielkich kłamstw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kompendium zawiera: przejrzyste wskazówki rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych oraz ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające dania informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
U dołu s. tyt.: Znak Litera Nova.
Pierwsza antydietetyczna książka w Polsce! Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. To, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co skąd pochodzi? : kawa, herbata, bawełna... / ilustracje Eleonora Barsotti ; tłumaczenie Anna Wójcicka. - Poznań ; [Żychlin] : Books, 2018. - 47, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Omnibus.
Co skąd pochodzi? to wartościowa popularnonaukowa książka dla dzieci, dzięki której młody czytelnik dowie się, skąd pochodzą popularne produkty i jakie mają zastosowania. Jak to możliwe, że z kukurydzy produkuje się zarówno popcorn, jak i benzynę bezołowiową? Jak wygląda uprawa ryżu w Azji? Dlaczego jedwab jest tak drogim i wartościowym surowcem? Dzięki komu Europejczycy poznali smak herbaty oraz który kraj jest największym producentem bawełny na świecie? źródło opisu: https://www.taniaksiazka.pl/co-skad-pochodzi-p-972489.html
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, ich przetwarzaniu i funkcjonowaniu na rynku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
A co, jeśli wszystko, co wiesz o zdrowym jedzeniu to kłamstwo? Takie pytanie zadał sobie światowej sławy specjalista od odżywiania. Szokujące efekty jego skrupulatnych i w pełni niezależnych od koncernów spożywczych badań znajdziesz w tej łamiącej stereotypy i obnażającej szokujące praktyki książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. źródło opisu: https://www.znak.com.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zadziwiające życie owoców : od ananasa do truskawki / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, copyright 2018. - 299, [5] stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 21 cm.
Zadziwiające życie owoców to książka o roli owoców w dziejach ludzi, a zarazem opracowanie, które podważa niektóre ustalenia historyczne. Skoro Amerykę odkryto w 1492 roku, to skąd półtora tysiąca lat wcześniej wzięły się liczne wizerunki ananasów w Italii? Autor rozprawia się nie tylko z faktami z tej „poważnej” historii świata, ale posiłkując się odkryciami archeologicznymi i cytatami z literatury, wyjaśnia zawiłe losy owoców.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis wg okł.
Il. na wyklejkach.
Czy wiesz, skąd się biorą pokarmy, które zjadasz? Otwórz okienka i dowiedz się, jak rosnąca na polu pszenica zmienia się w bochenki chleba, gdzie rosną różne rodzaje warzyw i owoców oraz jak powstaje czekolada.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ziarna dają siłę / Chrissy Freer. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2015. - 223, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
W książce znajduje się ponad 100 przepisów, z czego 40 to receptury na dania bezglutenowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa żywność, zdrowa kuchnia / Rachel Haigh ; [z niem. przeł. Monika Polkowska]. - Warszawa : "BGW", 1992 (Martin : "Neografia"). - 160 s. : fot. kolor., rys. ; 29 cm.
Tyt. oryg.: "The neal's yard bakery wholefood cookbook" 1986.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je : mała historia kuchni / Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. - 63, [1] strona : ilustracje ; 31 cm.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Misja Leona / Jakub Tylman ; [ilustracje: Daniel Włodarski]. - Kalisz : Wydawnictwo Martel, [2021]. - 26, [2] strony : ilustracje ; 28 cm.
Rok wydania na podstawie wydawcy.
Książeczka proekologiczna, poruszająca temat freeganizmu - stylu życia, którego idea opiera się na wyrażaniu sprzeciwu wobec nadmiernej konsumpcji różnych dóbr. Opowiada o lemurze Leonie, który nie potrafi przejść obojętnie wobec marnotrawienia żywności i rozpoczyna akcję przeciwdziałającą temu procederowi. Sprawdź, co zrobi nasz bohater i czy uda mu się zmienić złe nawyki ludzi! źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spożywania mięsa. Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje się czynnik ludzki: niegospodarność, korupcja, polityka, uleganie trendom. Nawet lansowany powszechnie zdrowy styl życia, czyli wszystko, co jest eko, bio i wege, ma drugie mroczne dno i warto się zastanowić, na ile jest wzorcem racjonalnego postępowania, a na ile ekościemą, na którą daliśmy się nabrać. Autor nie zostawia nas jednak w poczuciu beznadziejności. Wskazuje konkretne kroki, jakie możemy podjąć by uczynić świat lepszym dla nas i dla kolejnych pokoleń. Zachęca do zmian w codziennym jadłospisie, racjonalnego podejścia do odżywiania oraz patrzenia na ręce aktywistom i politykom. Wszystko po to, abyśmy za 30 lat wciąż mieli co jeść. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden "smacznych słów". Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od "ananasa" do "żurku" wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, copyright © 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przepisów na wyborne przetwory. źródło opisu: https://www.gandalf.com.pl/b/kiszonki-samo-zdrowie/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej