Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(84)
Forma i typ
Książki
(80)
Poradniki i przewodniki
(12)
Proza
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
E-booki
(3)
Audiobooki
(1)
Gry i zabawki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(94)
wypożyczone
(14)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(22)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
(12)
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
(5)
Filia "Niedźwiadek"
(15)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
(5)
Filia "Skorosze"
(21)
Filia "Skorosze" - dzieci
(10)
Filia "Gołąbki"
(12)
Filia "Gołąbki" - dzieci
(6)
Autor
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bone Emily
(2)
Czapski Janusz
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Gertig Henryk
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Lymbery Philip (1965- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nowak Krystian (pisarz)
(2)
Oakeshott Isabel
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Reps Arnold
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Supeł Barbara
(2)
Supeł Barbara. Jadzia Pętelka
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Łuksza Agata
(2)
Abramovitz Janet N
(1)
Adamczak Marek (technolog żywności)
(1)
Aker Rupert
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Allan M
(1)
Anderson Lena
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barbasiewicz Maria
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barsotti Eleonora
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Bolimowska Wiesława
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brown Lester R
(1)
Brown Susan E
(1)
Brunka Marek
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Cebo-Foniok Małgorzata
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
DeTour Adam
(1)
Dominik Piotr
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Earle Mary D
(1)
Earle R. L
(1)
Elford Sally
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Flavin Christopher
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Freer Chrissy
(1)
French Hilary F
(1)
Gameau Damon
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Goreń Michał
(1)
Gołębiowski Janusz
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Gröber Uwe
(1)
Haigh Rachel (1952- )
(1)
Hajduk Malwina
(1)
Hamm Michael
(1)
Heepen Günther H. (1957- )
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hopfer-Gilles Marta (1979- )
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Ibelings Anne
(1)
Jager Katja
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kolasińska Katarzyna
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Kos Czesław
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kubica R
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Kämpargård Niklas (1976- )
(1)
Langbein Walter-Jörg
(1)
Liguziński Maciej (1994- )
(1)
Liszyk Katarzyna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Makowiecka-Siudut Anna
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Mantorska Aleksandra
(1)
Marienborg Irene
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Matuszak Dagmara (1973- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(31)
2010 - 2019
(31)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(34)
Kraj wydania
Polska
(84)
Język
polski
(84)
Odbiorca
Dzieci
(11)
0-5 lat
(7)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(3)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura angielska
(3)
Literatura norweska
(2)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(55)
Odżywianie
(13)
Zdrowe odżywianie
(8)
Żywność prozdrowotna
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Kucharstwo
(5)
Marnotrawstwo żywności
(5)
Kiszenie żywności
(4)
Kultura stołu
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Biotechnologia
(3)
Gospodarka żywnościowa
(3)
Pierniki
(3)
Rolnictwo
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Bary (lokale gastronomiczne)
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Chów zwierząt
(2)
Ciasta
(2)
Dietetyka
(2)
Fast food
(2)
Fermentacja
(2)
Gastronomia
(2)
Gluten
(2)
Jadzia Pętelka (postać fikcyjna)
(2)
Jakość żywności
(2)
Kebab
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Nauka
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Paranauka
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przedmioty użytku codziennego
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Zmiany klimatyczne
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Babeczki i muffiny
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Biblia
(1)
Biochemia
(1)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Chemikalia
(1)
Chleb
(1)
Choroby
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby odzwierzęce
(1)
Cukier
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Detektywi amatorzy
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieci
(1)
Dziewczęta
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Fotografia cyfrowa
(1)
Freeganizm
(1)
Globalne ocieplenie
(1)
Gospodarka materiałowa
(1)
Gospodarka morska
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Głód
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Ideologia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język polski
(1)
Kobieta
(1)
Komunizm
(1)
Kosmetyki
(1)
Koty
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Las
(1)
Lemurowate
(1)
Leśnictwo
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mikroelementy
(1)
Międzynarodowe stosunki gospodarcze
(1)
Monsanto Company
(1)
Młodość
(1)
Nawyki konsumenckie
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Ochrona konsumenta
(1)
Osoby z zaburzeniami psychicznymi
(1)
Owoce
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
2001-
(5)
1989-2000
(4)
1945-1989
(3)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Rzym (Włochy)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(15)
Przepisy kulinarne
(13)
Wydawnictwa popularne
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Publikacje dla dzieci
(6)
Opowiadania i nowele
(5)
Opracowanie
(5)
Broszura
(4)
Książka kucharska
(2)
Podręcznik
(2)
Publicystyka
(2)
Reportaż
(2)
Esej
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry planszowe
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Powieść
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Reportaż polski
(1)
Thriller
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Medycyna i zdrowie
(11)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Biologia
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Ochrona środowiska
(1)
84 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż / Wydawnictwo Czarne)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. Na marne to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji. źródło opisu: https://czarne.com.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dlaczego warzywa są dobre? / Ronne Randall ; tł. [z ang.] Beata Wojtkowska. - Warszawa : SBM, cop. 2007. - 24 s. : il. kolor. ; 20 cm.
(Przedszkolak Badaczem)
Indeks.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność genetycznie zmodyfikowana to ważny czynnik interakcji i więzi między uczestnikami stosunków międzynarodowych oraz kształtowania relacji opartych na współzależności. Jako wciąż nowy produkt myśli technologicznej stanowi przedmiot debaty społecznej, w której ścierają się poglądy zwolenników i przeciwników upowszechniania żywności transgenicznej oraz celowości kontynuowania badań naukowych nad jej kolejnymi generacjami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Food photography : from snapshots to great shots.
Niemal każdy z nas fotografuje potrawy. Niezależnie od tego, czy uwieczniamy piękny tort z białego marcepanu, czy prowadzimy bloga kulinarnego, czy po prostu przesyłamy fotkę na Facebooka, chcemy wykonać piękne zdjęcie, które w pełni odda charakter i smak potrawy. Nierzadko usiłujemy przy tym nadać fotografii własny, indywidualny styl, tak aby przykuła uwagę widza. Jednym zdaniem, fotografia potrawy ma wyglądać pięknie i nasuwać myśli o jej pysznym smaku! Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł : To, że tylu ludzi ma co jeść każdego dnia - to cud, że tylu nie ma - to podłość. Martin Caparrós.
Tyt. oryg.: El Hambre, 2014.
Reportaż totalny. Kronika naszych czasów. Jedna z ważniejszych książek non-fiction ostatnich lat. Ponad 795 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma co jeść. Niemal połowa dzieci, które kończą życie przed piątymi urodzinami, umiera z powodu niedożywienia - 3 miliony każdego roku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 308 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. s. 234. Indeks.
Miejsce wyd. na podst.: BNPol online
Książka jest relacją z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru. Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe. Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Tytuł z ekranu tytułowego.
Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda „od kuchni” przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa ona na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w USA, Peru, Chinach i Meksyku. Pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków i leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego – pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób. Oto wstrząsajacy obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach – obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień. źródło opisu: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. EBOOK (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; tł. z wł. Ewa Morka. - Warszawa : Wydawnictwo "Arkady", 2009. - 383, [1] s. : il. kolor. ; 21 cm.
(Leksykon - Arkady)
Tyt. oryg. : Il cibo e la tavola.
Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skowyt wilka / Aleksandra Mantorska. - Wydanie I. - Białystok : Wydawnictwo Kobiece Łukasz Kierus, 2021. - 335, [1] strona ; 21 cm.
Anna Prus ma już dosyć obecnej pracy w biurze. Dlatego gdy dostaje propozycję wyjazdu do małej miejscowości na Śląsku i przyjęcia posady w lokalnym zakładzie mięsnym, nie waha się długo. Mimo że nie jest to praca marzeń, właściciel zakładu Andrzej Smolny robi na niej duże wrażenie. Na miejscu Anna dostaje do swojej dyspozycji domek na skraju lasu. Przestrzeń, wolność, natura, mnóstwo wolnego czasu… Nad sielskim krajobrazem zaczynają się jednak pojawiać czarne chmury, kiedy kobieta znajduje w dokumentach podejrzane dane, a szef w zdecydowany sposób każe jej nie drążyć tego tematu. Nocami w domku słychać dziwne odgłosy. Z czasem nasilają się do tego stopnia, że Anna nie może spać. A to dopiero początek niepokojących wydarzeń, które w przedziwny sposób wiążą się z miejscem, w którym rozpoczęła nową pracę. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 pol. (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu strony tytułowej: Prószyński i S-ka.
Dlaczego pobudka budzikiem szkodzi? Jak tańczą cząsteczki w porannej kawie? Czy smażąc jajecznicę na śniadanie, wzbogacamy ją o fluor? Tyle pytań, a jeszcze nawet nie wyszliśmy z domu! Popularyzatorka chemii z Harvardu, Mai Thi Nguyen-Kim zabiera nas w 24-godzinną podróż po fascynującym i wcale nie nudnym (tak, to możliwe!) świecie chemii. Dowiadujemy się więc, kiedy jest najlepszy moment na wypicie pierwszej kawy, dlaczego pasta do zębów powinna zawierać fluorki i czemu chaos panujący na naszym biurku jest zgodny z wolą Wszechświata. Poznajemy skład szkła w ekranach naszych smartfonów i zasady rządzące ich bateriami. Autorka zdradza nam też, co zrobić, aby działały one dłużej, i dlaczego czasami eksplodują. Podczas wędrówki po świecie chemii lądujemy też w supermarkecie, gdzie Mai uczy nas, jak bronić się przed trikami marketingowymi, które czyhają na nas nawet na półce z butelkami wody. Wybierzemy się również do działu chemicznego, gdzie dowiemy się na przykład, jak działają dezodoranty i dlaczego w ogóle pot śmierdzi. A wieczorem towarzyszymy autorce w przygotowaniu perfekcyjnego czekoladowego fondanta, a także zgłębiamy temat miłości, wszak i ją można rozpatrywać jako… chemię! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pola mówi: lubię piec! / Irene Marienborg ; tłumaczyła z norweskiego Katarzyna Kolasińska. - Wydanie 2023. - Poznań : Media Rodzina, 2023. - [36] stron : ilustracje ; 20x20 cm.
Pola kocha piec ciasta. Tym razem będą to babeczki z dużą ilością dekoracji. Pola uważa, że pieczenie jest najzabawniejsze na świecie! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The beginner's guide to dehydrating food : how to preserve all your favorite, vegetables, fruits, meats and herbs. Na okładce podtytuł: ziołowe herbaty, kandyzowane owoce, marynaty, sosy i dipy, muesli i płatki śniadaniowe, batoniki z suszonych owoców.
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miś Tuliś piecze ciasteczka / David Melling ; przekład Małgorzata Cebo-Foniok. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Amber, 2021. - [34] strony : ilustracje ; 29 cm.
(Amberek)
(Miś Tuliś / David Melling)
Ilustracje na wyklejkach.
Miś Tuliś uwielbia pyszne miodowe ciasteczka, ale nagle jego miodek znika… Czy Tuliś da się przekonać owcom i spróbuje czegoś innego i nowego? A może nawet to polubi? Nowe, kipiące radością, kuszące cudownymi zapachami i smakami, zaskakujące kulinarne przygody rozczulającego Misia o wielkim sercu i jego przyjaciół. źródło opisu: opis wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Filia "Gołąbki" - dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Centrum Edukacji Dziecięcej)
Jeżeli wszystko chcesz wiedzieć, wszystko zrozumieć, wszystko cię interesuje i zadajesz mnóstwo pytań - oto książka, dzięki której zaspokoisz swoją ciekawość. Ile może udźwignąć dźwig? Dokąd podróżują śmieci? Co łączy samolot i puszkę z napojem? Co łączy patelnię i farbę do malowania ścian? Od kiedy dzieci bawią się lalkami? Skąd się wzięła dętka w rowerze? Tu znajdziesz odpowiedzi na te i na wiele innych pytań. Książka pod patronatem Uniwersytetu im. Adama Mickieiwcza w Poznaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 00 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadzia Pętelka piecze pierniki / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Wydanie II. - Warszawa : Zielona Sowa, copyright 2020. - [24] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Jadzia Pętelka / Barbara Supeł)
Nadchodzi zima i czas świątecznych przygotowań. W domu Jadzi Pętelki unosi się słodki zapach cynamonu, miodu i lukru. To oznacza tylko jedno – Jadzia piecze pierniki! Pomaga jej w tym tata, który ma pierniczkowe foremki w różnych kształtach – gwiazdki, dzwoneczki, księżyce. Z ciasta powstają prawdziwe cuda. Wystarczy udekorować je lukrem i kolorowymi groszkami. Na Jadzię czeka mnóstwo zabawy, bo przecież pieczenie pierników to taka prosta sprawa. Ale czy na pewno? Z pieczenia małych pierniczków może się zrobić naprawdę duży bałagan! źródło opisu: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Ingredients.
Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: Skandynawska gwiazda kulinarna, ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie!
Z tą książką pieczenie stanie się chlebem powszednim! Czy wiesz, że można piec bez wyrabiania, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia i w ten sposób wypełnić dom najpiękniejszym zapachem świata – zapachem świeżo upieczonego chleba? Po prostu łączysz składniki, odstawiasz do wyrośnięcia, formujesz i hyc do pieca. I co najważniejsze – ta technika opracowana przez norweską gwiazdę kulinarną nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków: od pulchnych bułeczek cynamonowych, po pizzę z chrupiącą skórką i wspaniały świeży chleb. Znajdziesz tu ponad 100 sprawdzonych przepisów, na widok których dosłownie cieknie ślinka. W tym patenty na drugie życie czerstwego pieczywa i kilka pomysłów na ulubione smarowidła do chleba. A wszystko przepełnione kwintesencją norweskości, czyli pomysłami, jak nie utrudniać sobie życia, aby było przyjemne i smaczne. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej