Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(430)
Forma i typ
Książki
(424)
Poradniki i przewodniki
(115)
Publikacje popularnonaukowe
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Proza
(6)
Audiobooki
(2)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(463)
wypożyczone
(80)
nieokreślona
(8)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(116)
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
(32)
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
(27)
Filia "Niedźwiadek"
(106)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
(16)
Filia "Skorosze"
(103)
Filia "Skorosze" - dzieci
(27)
Filia "Gołąbki"
(113)
Filia "Gołąbki" - dzieci
(10)
Filia "Szamoty"
(1)
Autor
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(11)
Zaremba Marek (dietetyk)
(10)
Krzyżanek Joanna
(8)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(5)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(5)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(5)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Wiewiurka Zenon
(5)
Anger Joanna
(4)
Durnowska Małgorzata
(4)
Dąbrowska Beata Anna
(4)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(4)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(4)
Makarowska Magdalena
(4)
Piszczek Anna (polonistka)
(4)
Rum Leszek (1925-2020)
(4)
Skarżyńska Katarzyna
(4)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Bryś Wojciech
(3)
Brzozowska Maria (tłumacz)
(3)
Ciseł Marcin
(3)
Cramm Dagmar von (1955- )
(3)
Dymek Marta
(3)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(3)
Grillparzer Marion (1961- )
(3)
Górska Agnieszka
(3)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(3)
Knochenhauer Kamila
(3)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje (pol.)
(3)
Nowak Zbigniew Tomasz
(3)
Oklejak Marianna (1981- )
(3)
Pająk Zofia
(3)
Ładocha Daria
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Art Piotr
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Atkinson Catherine (1961- )
(2)
Bator Julita
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Błażejewska Katarzyna
(2)
Błędowski Ernest
(2)
Cieślak Ola (1981- )
(2)
Colbert Don
(2)
Czarnecka Nina
(2)
Czelej Anna
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Dawczak Beata
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Figlewska Joanna
(2)
Filipowicz Leszek (1967- )
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Gradzińska Agata
(2)
Guziak Maria Goretti
(2)
Górecka Dominika
(2)
Głowacki Łukasz
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Jones Bridget
(2)
Jönsson Karoline (1988- )
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(2)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Kitowska Marta
(2)
Kittler Martina
(2)
Korżawska Stefania (1956- )
(2)
Korżawska Stefania (1956- ). Pokochaj zdrowie : Biblioteczka Stefanii Korżawskiej (pol.)
(2)
Korżawska Stefania (1956-2015)
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kręglicka Agnieszka
(2)
Lewandowska Anna (1988- )
(2)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(2)
Mirska-Królikowska Dorota
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Nosek Milena
(2)
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(2)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(2)
Poznański Juliusz
(2)
Płaczek Paweł
(2)
Rynio Jörn
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Syndoman Piotr
(2)
Szabłowski Witold (1980- )
(2)
Szydłowska Barbara (1982- )
(2)
Teperek Agata (1988- )
(2)
Turner Anthea (1960- )
(2)
Weiss Luisa (1977- )
(2)
Wnęk Barbara (tłumacz)
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Zysek Ewa
(2)
Łuczaj Łukasz (1972- )
(2)
Abeler Evi
(1)
Abeliovich Nomi
(1)
Adamczewska Barbara
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(106)
2010 - 2019
(270)
2000 - 2009
(52)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(134)
Kraj wydania
Polska
(428)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(427)
angielski
(2)
Odbiorca
Dzieci
(11)
6-8 lat
(10)
9-13 lat
(8)
0-5 lat
(2)
Rodzice
(2)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kobieta
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura angielska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(80)
Przepisy kulinarne
(79)
Odżywianie
(57)
Kucharstwo
(29)
Potrawy dietetyczne
(26)
Dietetyka
(18)
Dieta oczyszczająca
(13)
Leczenie dietą
(13)
Dieta odchudzająca
(11)
Ziołolecznictwo
(11)
Kuchnia wegetariańska
(10)
Potrawy dla dzieci
(10)
Rośliny lekarskie
(10)
Dziecko
(9)
Kultura stołu
(9)
Kuchnia regionalna
(8)
Medycyna niekonwencjonalna
(8)
Kuchnia polska
(7)
Przyjęcia okolicznościowe
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Ajurweda
(6)
Choroba Hashimoto
(6)
Ciasta
(6)
Dieta bezglutenowa
(6)
Kasza jaglana
(6)
Kobieta
(6)
Owoce
(6)
Cukrzyca
(5)
Insulinooporność
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Kuchnia wegańska
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Odchudzanie
(5)
Otyłość
(5)
Przyprawy
(5)
Roboty ręczne
(5)
Stres
(5)
Warzywa
(5)
Wegetarianizm
(5)
Zupy
(5)
Żywność
(5)
Żywność prozdrowotna
(5)
Ciąża
(4)
Cukier
(4)
Dieta
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Gimnastyka
(4)
Jelita
(4)
Koktajle
(4)
Kosmetyka
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Niemowlę
(4)
Odporność
(4)
Życie codzienne
(4)
Boże Narodzenie
(3)
Cholesterol
(3)
Choroby ludzi
(3)
Dziedzictwo kulinarne
(3)
Gluten
(3)
Gospodarstwo domowe
(3)
Higiena psychiczna
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kucharze
(3)
Kuchnia
(3)
Pory roku
(3)
Przywódcy i głowy państw
(3)
Rak (med.)
(3)
Samopoznanie
(3)
Słodycze
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Zwierzęta
(3)
Żywienie chorych
(3)
Agroturystyka
(2)
Aktorzy amerykańscy
(2)
Aktywność fizyczna
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Biegi
(2)
Brzuch
(2)
Chleb
(2)
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Chorzy na nowotwory
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta pH
(2)
Dieta pudełkowa
(2)
Dzieci
(2)
Dziennikarze
(2)
Felieton polski
(2)
Gimnastyka kobieca
(2)
Gotowanie
(2)
Grabowska-Grzyb, Ałbena (1971- )
(2)
Gry i zabawy
(2)
Higiena
(2)
Hormony
(2)
Kasza
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Temat: czas
2001-
(19)
1901-2000
(10)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
1801-1900
(4)
1945-1989
(4)
1989-2000
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
2001-0
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Bułgaria
(2)
Japonia
(2)
Rosja
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Andaluzja (Hiszpania)
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Cortona (Włochy)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mołdawia
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Rumunia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Ukraina
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
ZSRR
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(353)
Poradnik
(122)
Publikacja bogato ilustrowana
(44)
Książka kucharska
(27)
Wydawnictwa popularne
(15)
Publikacje dla dzieci
(14)
Opracowanie
(11)
Opowiadanie dziecięce polskie
(7)
Opowiadania i nowele
(5)
Wywiad dziennikarski
(5)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Pamiętniki polskie
(4)
Poradniki dla rodziców
(3)
Powieść
(3)
Powieść dziecięca polska
(3)
Powieść polska
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Antologia
(2)
Audiobooki
(2)
Biografia
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Literatura podróżnicza polska
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Opowiadanie obyczajowe dla dzieci
(2)
Opowiadanie polskie
(2)
Reportaż
(2)
Poradniki dla młodzieży
(1)
Atlas roślin
(1)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Dania mięsne
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Felieton polski
(1)
Felietony
(1)
Jadłospis
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Literatura
(1)
Literatura dziecięca angielska
(1)
Odżywianie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Pamiętniki włoskie
(1)
Powieść amerykańska
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść dziecięca amerykańska
(1)
Powieść młodzieżowa polska
(1)
Powieść obyczajowa angielska
(1)
Powieść włoska
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż polski
(1)
Wycinanki
(1)
Zielnik
(1)
Żywienie chorych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(107)
Medycyna i zdrowie
(61)
Historia
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Podróże i turystyka
(3)
Dom i ogród
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Literaturoznawstwo
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
430 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jadłospisy : niski indeks glikemiczny : cukrzyca, insulinooporność, otyłość / Daria Pociecha. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2022. - 190, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Z tą książką bez wysiłku wdrożysz w życie optymalne dla zdrowia nawyki żywieniowe. Poznasz zasady prawidłowego komponowania posiłków, dowiesz się, czym są indeks i ładunek glikemiczny, jak się je oblicza i dlaczego warto jeść potrawy o niskim IG. Co więcej, w poradniku znalazły się kompletne tygodniowe jadłospisy z przepisami na apetyczne, smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Książka zawiera także przydatne tabele z wartościami indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, porady dotyczące mądrych zakupów i mnóstwo innych wskazówek, które pomogą przyrządzać smaczne, wartościowe posiłki oraz utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, znakomite samopoczucie i zdrowy wygląd. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete acid reflux diet plan : easy meal & plans recipes to heal GERD and LPR.
Stosowanie diety na refluks i wdrożenie zasad zdrowego odżywiania z tym poradnikiem jest niezwykle proste. Autorka, specjalistka z zakresu leczenia zakwaszenia organizmu i chorób jelit, przygotowała specjalną terapię, opartą na 3 planach posiłków. Wprowadzisz zmiany w swojej kuchni i skutecznie pokonasz stany zapalne układu trawiennego. Nauczysz się, jak radzić sobie z przyczynami refluksu i zgagi, stosując ponad 100 przepisów na pyszne dania. Wszystkie potrawy mają na celu złagodzenie objawów GERD i LPR, w tym bólu w klatce piersiowej, duszności, kaszlu i innych. Pokonasz choroby układu pokarmowego i przywrócisz zdrowie i dobre samopoczucie. Skutecznie zatrzymaj refluks dietą. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
"Czytelnia Nr XIX" - ul. Kolorowa 17
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst również na skrzydełkach.
Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni to smakowite połączenie książki kucharskiej z opowieścią o poszukiwaniu korzeni. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele informacji o przeszłości rodziny niosą ze sobą nasze tradycje kulinarne. Tak było w przypadku Agnieszki Kołodyńskiej-Walków, którą zainspirowane domowymi przepisami poszukiwania zaprowadziły do Mołdawii i Rumunii, gdzie w przygranicznych Skulanach mieszkali jej przodkowie. Nigdy nie planowali wyjazdu z rodzinnych stron, ale zawirowania historii sprawiły, że ich potomkowie zamieszkali w Polsce. Prawosławni księża, pobożne matuszki, carski generał, sanitariuszka w powstaniu warszawskim – w historii rodziny Cotiujinschi (Kotiużyńskich) jak w soczewce skupia się złożona historia europejskich rubieży, którym w gruncie rzeczy daleko do szlachetnego miana Europy Środkowej. Autorka dzieli się nie tylko rodzinnymi opowieściami, ale także smakami z tej odkrywanej na nowo części Europy. Rumuńska sztuka kulinarna łączy w sobie wiele wpływów – od greckich, słowiańskich, przez węgierskie, aż po tureckie. Nie brakuje w niej smaków francuskich, wiedeńskich, bułgarskich i serbskich. Rumuni do swojej kuchni włączyli to, co najsmaczniejsze. Ich potrawy opierają się na produktach sezonowych, takich jak pomidory, bakłażany czy papryka, a smaki lata zachowywane są w licznych przetworach na zimę. Wciąż słabo znane i niedoceniane dania Rumunii i Mołdawii nie doczekały się na polskim rynku żadnej książki kucharskiej od ponad trzydziestu lat. Przy rumuńskim stole zawiera czterdzieści przepisów na najbardziej charakterystyczne dania tych krajów, uzupełnione o zdjęcia potraw. Książka skierowana jest zarówno do miłośników Rumunii, których w Polsce nie brakuje, jak też do osób interesujących się kulinariami. Będzie też ciekawa dla szukających własnych korzeni, zwłaszcza tych, którzy nie wiedzą jak zabrać się za poszukiwanie przodków. Smacznego! Poftă bună! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (1 egz.)
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: wspomnienia o mojej mamie : przepisy, zdjęcia, prywatne historie z życia Audrey Hepburn.
Biografia napisanej przez syna aktorki! Dziecięce wspomnienia, rodzinne anegdoty, cytaty z prywatnych listów, rysunki, skrupulatnie spisywane i gromadzone przez gwiazdę Hollywood przepisy na ulubione dania, które zapewniły jej doskonałą sylwetkę i przeszło 250 niepublikowanych wcześniej fotografii z domowego archiwum.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Istnieje zależność między tym, co jemy i kiedy jemy, a naszym samopoczuciem i walką z niektórymi chorobami. Jedną z większych uciążliwości naszych czasów jest z pewnością stres, który odczuwamy już od najmłodszych lat. Najpierw w szkole, potem w pracy i życiu prywatnym. Oczywiście możemy sięgać po poradę terapeuty czy psychologa, szukać technik relaksacyjnych, które zmniejszą nasze napięcie, a w sytuacjach ostatecznych zaaplikować odpowiednie leki, jednak w tym wszystkim warto pamiętać, że jesteśmy tym, co jemy, i że możemy zmienić bardzo dużo, wdrażając do naszego jadłospisu właściwe produkty. Jakie? Na to pytanie cierpliwie i sumiennie odpowie właśnie ta książka. Pełna prostych przepisów na każdy dzień, które możemy wykorzystać, przygotowując posiłek dla siebie i swoich bliskich, może stać się początkiem wielkiej zmiany. źródło opisu: materialy wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na stronie 2. i 3. okładki.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Filia "Niedźwiadek" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia "Skorosze" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia "Gołąbki" - dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Przyszłości)
Nagradzana, literacka książka popularnonaukowa, która zabierze cię w kolorową podróż, podczas której odkryjesz tysiące roślin udomowionych przez człowieka, mających duży wpływ na nasz świat. Każdy stragan skrywa fascynujące tajemnice i ciekawostki. Czy wiesz, że kiedyś banany miały pestki, a niektóre migdały są trujące? Rośliny nie tylko są źródłem pożywienia, otrzymujemy z nich przyprawy, lekarstwa, pozyskujemy surowce. Wzbudzały zainteresowanie królów i przynosiły im ogromne bogactwa. Ich historia pomaga zrozumieć teraźniejszość i stawić czoła przyszłości. Przez tysiąclecia kształtowały nasze smaki i węch, w rezultacie zmieniając też i nasze przyzwyczajenia. Myślimy, że my je udomowiliśmy, kiedy tak naprawdę, to one udomowiły nas! Na fascynujących opowieściach dziadka profesora się nie skończy. Spotkasz ludzi z całego świata, a na samym końcu książki znajdziesz przepisy na smaczne potrawy z różnych kontynentów. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Biblioteka dla Dzieci Nr 64
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Informacje o autorze na stronie 3. okładki.
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie. Marianna Dushar - rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych - zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa - miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie! źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Obudź wewnętrznego lekarza!
Odporność organizmu zawsze była ważna, ale nigdy nie potrzebowaliśmy jej tak bardzo jak w czasach globalnej pandemii. Przekonaj się, że nóż i widelec są najlepszymi narzędziami do odzyskania zdrowia i dobrej energii. Dzięki autorskiemu programowi regeneracji immunologicznej Marka Zaremby pokonasz przewlekłe zmęczenie i odzyskasz upragnioną koncentrację. Zbuduj pełną odporność organizmu – 7 filarów odporności w ciągu 7 tygodni! W tej książce znajdziesz nie tylko 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania, ale przede wszystkim otrzymasz praktyczne rozwiązania, które będą podstawą nowego, pełnego energii życia. Dowiesz się, jak rozkodować jedzenie, które podkrada w ciągu dnia twoją energię, jak wzmocnić trawienie, odbudować florę jelitową, uzdrowić organizm z pomocą skutecznej detoksykacji, poprawić sen, jak wyleczyć ukryte infekcje, obniżyć poziom stresu w życiu codziennym i jak rozsądnie stosować suplementację. Dowiesz się również, jak włączyć antywirusową tarczę, aby twój organizm skutecznie walczył z wirusami! Najwyższy czas na: skuteczny detoks, szczelne jelita, dobry sen, udane relacje, smaczną i zdrową dietę, regularną aktywność, skuteczną mineralizację organizmu. źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem / Witold Szabłowski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo WAB, 2021. - 376, [8] stron : fotografie, mapa ; 21 cm.
Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj. Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel. Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Na okładce: Bestseller "Sunday Timesa".
Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
W 2006 roku przy jednym stole w Tbilisi spotkali się Radek Polak i Vaho Babunashvilli. Wtedy narodził się pomysł na opisanie Gruzji z perspektywy talerza, bo Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i świętowaniu, a najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Powstała pasjonująca opowieść, która pozwala zobaczyć Gruzję oczami jej mieszkańców oraz dwójki podróżników - artystów. Przepisy na znakomite dania przeplatają się z opisami miejsc, których próżno szukać w przewodnikach. "Gruziński smak" to także książka o niezwykłych ludziach, pełna smakowitych anegdot oraz pięknych zdjęć Radka Polaka. Vaho Babunashvilli jest znanym i cenionym w Gruzji muzykiem i twórcą, a także kucharzem i badaczem kuchni gruzińskiej. Radek Polak jest podróżnikiem, fotografem, portrecistą, który współpracuje z najlepszymi polskimi magazynami. W Gruzji spędził pół roku. Od tej pory wraca tam z kolejnymi dokumentalnymi projektami fotograficznymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Tytuł z ekranu tytułowego.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. EBOOK (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łajdackie opowieści z żarciem w tle. Lektura będzie nie lada zaskoczeniem dla czytelników przyzwyczajonych do pióra autorów. Tym razem połączyli siły, talenty, pasję i poczucie humoru, aby stworzyć wartką prozę WYŁĄCZNIE DLA DOROSŁYCH! Anegdoty, wspomnienia i portrety – wszystko opowiedziane językiem lekkim, czasem ironicznym, czasem refleksyjnym, a miejscami nawet zaskakująco sprośnym. Mówią o smakowaniu życia całym sobą i o pierwszych razach doświadczanych wszystkimi zmysłami. Przywołane historie wieńczą przepisy na dania, które kojarzą się Autorom z najważniejszymi momentami w ich życiu. Podczas lektury „Królika po islandzku” poczujemy smak agrestu na Islandii i pierwszych brzoskwiń w puszce kradzionych podczas pracy w OHP. Wrócimy do barów mlecznych, przejedziemy się autostopem, zachłyśniemy towarami eksportowymi z zachodu, które były jak kolorowe papugi wśród szarych wróbli – zagraniczne papierosy, kolorowy alkohol i pierwsze komercyjne filmy na taśmach VHS. Te opowieści tworzą literacką przystawkę dla dania głównego. A jest w czym wybierać Pierś indyka – director’s cut, Carbonnade a la Flamande, Dziwkarski makaron oraz autorski Hummus z dworca Wien Sudbanhoff. To dla zaostrzenia apetytu czytelników, więcej w „Króliku po islandzku”. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak nakarmić dyktatora / Witold Szabłowski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo W.A.B., 2019. - 334, [2] strony : fotografie, mapa, portrety ; 21 cm.
Na okładce: Idi Amin - Uganda, Saddam Husajn - Irak, Enver Hodża - Albania, Fidel Castro - Kuba, Pol Pot - Kambodża.
Zawiera relacje osobistych kucharzy Idi Amina, Saddama Husajna, Envera Hodży, Fidela Castro i Pol Pota.
Co mogą powiedzieć o historii ci, którzy gotowali w jej kluczowych momentach? Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie zwęglił się kotlet albo nie ulała woda z kartofli? Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? A co jadł Pol Pot w czasie, gdy niemal dwa miliony Khmerów umierały z głodu? I wreszcie: czy jedzenie wpływało na ich politykę? A może któryś z kucharzy, korzystając z magii, jaka towarzyszy jedzeniu, też zaczął na nią wpływać? Szabłowski przez kilka lat szukał po całym świecie kucharzy Fidela Castro, Pol Pota, Saddama Husajna i innych satrapów. Notował i opowieści, i przepisy. Tak powstała intrygująca opowieść o historii widzianej przez kuchenne drzwi; niezwykły mariaż reportażu z książką kucharską. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej Drogi przez mąkę, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek”. Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań. źródło opisu: nota wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej